Türkiye’nin gıda ihracatındaki lokomotif sektörlerinden hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, 2025 yılında ihracatını 12,3 milyar dolara çıkarırken; Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 23’lük artışla Ege’nin ihracat şampiyonu oldu.
Türkiye’nin gıda ihracatında lider konumda bulunan hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü, 2025 yılında ihracatını yüzde 4 artırarak 11 milyar 895 milyon dolardan 12 milyar 367 milyon dolara yükseltti.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 2025 yılında ihracatını yüzde 23’lük artışla 963 milyon dolardan 1 milyar 185 milyon dolara taşıyarak, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 birlik arasında ihracat artış rekortmeni oldu.

“Yoğun ve Verimli Bir Yılı Geride Bıraktık”
2025 yılını değerlendiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, geride kalan yılın hem yoğun hem de verimli geçtiğini belirterek, “Faaliyetlerimiz açısından oldukça hareketli, aynı zamanda zorlu ama sonuçları güçlü bir yılı geride bıraktık” dedi.
Bitkisel Yağ Sektörü Açık Ara Lider
Sektörün Türkiye gıda ihracatının lokomotiflerinden biri olduğuna dikkat çeken Öztürk, 2025 yılında ihracatta öne çıkan alt sektörleri şöyle sıraladı:
-
Bitkisel yağlar: 602 milyon dolar
-
Hayvan yemleri: 151,6 milyon dolar
-
Çikolatalı ve şekerli mamuller: 124,5 milyon dolar
-
Yağlı tohumlar: 99,5 milyon dolar
-
Hububattan mamul ürünler: 68 milyon dolar
Cezayir Zirvede, Suudi Arabistan Hızla Yükseldi
İhraç pazarlarına ilişkin verileri de paylaşan Başkan Öztürk, Cezayir’in 185 milyon dolarlık ihracatla ilk sıradaki yerini koruduğunu belirtti.
Libya, 82 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken; Suudi Arabistan’a yapılan ihracat yüzde 68 artışla 42 milyon dolardan 71 milyon dolara çıktı ve bu ülke üçüncü sıraya yükseldi.
En çok ihracat yapılan diğer ülkeler ise 65 milyon dolarla Cibuti ve 51 milyon dolarla ABD oldu.
2026 İhracat Hedefi: 1,4 Milyar Dolar
Sektörün uluslararası standartlarda üretim yapan, ürün çeşitliliği ve rekabet gücü yüksek bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Öztürk, 2026 hedeflerini şöyle açıkladı:
“Un, makarna, bitkisel yağlar, bisküvi, çikolata, şekerli mamuller, baharatlar ve evcil hayvan mamaları gibi pek çok üründe dünya çapında güçlü bir konumdayız. 2026 yılı için ihracat hedefimizi 1,4 milyar dolar olarak belirledik. Bu hedef doğrultusunda pazarlama faaliyetlerimizi şimdiden yoğunlaştırdık.”
Foodist İstanbul Fuarı Sektöre Kazandırılıyor
Türkiye genelindeki 6 ihracatçı birliğinin Türkiye Gıda İhracatçıları (TGİ) markası altında güç birliği yaptığını hatırlatan Öztürk, 2026 yılına ilişkin önemli bir müjdeyi de paylaştı:
“Foodist İstanbul Fuarı’nı, Türkiye Gıda Platformu çatısı altında 1-4 Eylül 2026 tarihleri arasında Tüyap İstanbul’da düzenleyeceğiz. Dünyanın ilk üç gıda fuarı arasına girme hedefiyle yola çıktığımız bu organizasyon, Türkiye’nin gıda sektöründeki küresel iddiasını güçlü biçimde ortaya koyacak.”
UR-GE ve Turquality Projeleri 2026’da da Sürecek
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin hububat ile kedi-köpek mamaları sektörlerinde yürüttüğü iki UR-GE projesi ile firmaların ihracat kapasitelerinin artırılacağını belirten Öztürk, şu projelerin de 2026’da devam edeceğini söyledi:
-
ABD’de Turkish Tastes Turquality Projesi
-
ABD, Kanada ve Meksika’da Şekerli Mamuller Turquality Projesi
















