Sabancı Vakfı’nın “Kısa Film Uzun Etki” sloganıyla bu yıl 10. yaşını kutlayan Kısa Film Yarışmasının kazananları, 21 Ocak 2026 tarihinde Sabancı Center’da düzenlenen törenle açıklandı. Bu yıl “Eğitimde Eşitsizlikler” temasıyla gerçekleştirilen yarışmada, eğitim sorunlarını farklı bakış açılarıyla ele alan yaratıcı kısa filmler öne çıktı.
Finale kalan 14 eser arasından birincilik ödülünü, yönetmenliğini Emirhan Cangül’ün yaptığı “Arena” filmi kazandı.
“Eşitsizlik Yetenekleri Değil, Fırsatları Sınırlar”
Törende konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, eğitimde eşitsizliklerin toplumsal etkilerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Sabancı Vakfı olarak stratejimizde eşitsizliklerle mücadeleyi önceliklendiriyoruz. Biliyoruz ki tüm eşitsizlikler içinde en kalıcı etkiye sahip olan, eğitimdeki eşitsizliklerdir. Eğitim, her çocuğun en temel hakkıdır ve eğitimdeki eşitsizlik yalnızca bugünü değil; bir çocuğun yarınını, bir ailenin umudunu, bir toplumun geleceğini belirler.
İzlediğimiz filmlerden birinde geçen şu cümle yaptığımız işe tercüman oldu: ‘Eşitsizlik yetenekleri değil, sadece fırsatları sınırlar.’”
Sabancı, UNESCO’nun 2024 Küresel Eğitim İzleme Raporuna göre dünyada 251 milyon çocuk ve gencin hâlâ okula gidemediğini, Türkiye’de ise yaklaşık 1,5 milyon çocuğun eğitim dışında kaldığını hatırlatarak, nitelikli eğitimin herkes için güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.

Ödüller Sahiplerini Buldu
Birincilik Ödülü: Arena – Emirhan Cangül (80 bin TL)
İkincilik ve Sosyal Etki Ödülü: Picasso Muhammed – Berat Yüksel (60 bin TL)
Üçüncülük Ödülü: İkizler – Zehra Asal (30 bin TL)
Mansiyon Ödülleri:
Yarım – Hüseyin Demirtaş
Siyah Hiçbir Zaman Kirli Değildir Ki – Havva Sülün
Birincilik ödülü Emirhan Cangül’e Güler Sabancı, ikincilik ve sosyal etki ödülü Berat Yüksel’e Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, üçüncülük ödülü ise Zehra Asal’a Yarışma Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan tarafından takdim edildi.
Güçlü Jüri Kadrosu
Sabancı Vakfı 10. Kısa Film Yarışması’nın kazananları; Ercan Kesal, Funda Eryiğit, John Durie, Jordanco Petkovski ve Gözde Kural’dan oluşan ana jüri tarafından belirlendi.
Kanaat önderliğini ödüllü yazar ve yönetmen Maurizio Braucci’nin üstlendiği Sosyal Etki Jürisinde ise Prof. Dr. Kenan Çayır, Umay Aktaş Salman ve Muammer Brav yer aldı.
“Bir Ödül Platformunun Ötesinde”
Yarışmanın yalnızca ödül dağıtan bir yapı olmadığını vurgulayan Güler Sabancı, “Kısa Film Yarışmamızı, genç sinemacıları güçlendiren, onlara öğrenme ve üretim alanı açan bir zemin olarak kurguladık. Yarışmayı farklı kılan en önemli unsurlardan biri de sinemacılara yönelik eğitim ve kapasite geliştirme programlarıdır” dedi.
10 Yılda Öne Çıkan Rakamlar
74 ilden yaklaşık 2.500 başvuru,
125 film finale kaldı,
184 yönetmen programa dâhil oldu,
10 farklı sosyal tema işlendi,
Ana jüride 50, Sosyal Etki Jürisi’nde 15 uzman görev aldı.
Sabancı Vakfı’nın kültür-sanat alanındaki uluslararası başarısı kapsamında, Güler Sabancı, 2023 Avrupa Film Ödülleri kapsamında Vakıf adına Sürdürülebilirlik Büyük Ödülüne layık görülmüştü.
















