Diyet yapanların tercih ettiği o zeytinin kilosu 20 TL

EKONOMİ

İznik ve Karamürsel bölgesinde nadir yetişen kalamata zeytininin kilosu 20 TL’den alıcı buluyor. Halk arasında ‘Eşek’ zeytini olarak da bilinen bu zeytin türünü diyet yapanlar tercih ediyor.

Az tuzlu ve sirke suyu ile tatlandırılan ve ekşimsi tada sahip kalamata zeytininin kilogram başına düşen 85 danesi, Trilye denilen sofralık siyah zeytininin 200 danesine eşit geliyor.
İriliği ile bilinen kalamata zeytini İznik’in Dereköy, Hisardere ve Elbeyli ovasında sayılı üretici tarafından yetiştiriliyor. 200-250 yıllık zeytin ağaçlarında yetişen kalamata, tüketici tezgahında 20 TL. Pahalı bir zeytin çedişi olan kalamata bugün, Almanya ve İngiltere’ye de gönderilmeye başlandı.
İznikli zeytin tüccarı Muhsin Kaya, “Müstahsilden 9 ila 10 TL’den aldığımız zeytin işlenip tüketicinin sofrasına 20TL’ye ulaşıyor. Bu yıl kalamata zeytini dalında fazla yok, bu yüzden fazla prim yaptı. Şu an tüccar arayıp da bulmakta zorlanıyor. Talep çok, bu yüzden fiyatlar fırladı” dedi.
DİYET ZEYTİNİ
Kaya, “Kalamata zeytini nadir yetişen bir zeytin türü. İznik’in belirli bölgesinde yetişiyor. Bir özelliği ise diyet zeytini olması. Aroması, tadı farklı bir zeytin” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.