liste cote et match fdj liste cote et match fdj liste cote et match fdj liste cote et match fdj application parions sport application parions sport pmu parier en ligne liste de parions sport liste de parions sport cote au foot cote au foot cote au foot tΩlΩcharger parions sport tΩlΩcharger parions sport tΩlΩcharger parions sport tΩlΩcharger parions sport jetx jeux jetx jeux jetx jeux betradar finalbahis ajaxbet plinko france plinko france plinko france plinko france plinko france jeux du poulet demo jeux du poulet demo mystake jeux du poulet mystake jeux du poulet casino dice casino dice casino dice casino dice casino pour francais lirabet pusulabet tulipbet tulipbet tulipbet tulipbet tulipbet tulipbet lirabet lirabet lirabet lirabet masterbetting masterbetting pusulabet pusulabet pusulabet pusulabet pusulabet dinamobet dinamobet meilleur site casino en ligne francais meilleur site casino en ligne francais casino en ligne sur casino en ligne sur casino serieux casino serieux jeux casino reel site de jeux casino en ligne casino en ligne fiable francais casipol diyarbet diyarbet etabet etabet etabet yanbahis betfokus lordbahis lordbahis parobet meilleur site de jeux casino en ligne twinplay istanbulbahis pin-up ligobet mobil 1xbet üyelik bizbet üyelik grandpashabet giriş betgoo rexabet casino sΩrieux elexbet etorobet etorobet etorobet surfbet limrabet betbey trendbet aspercasino aspercasino aspercasino restbet pasgol betebet starda süpertotobet betandreas betbaba betwinner atlantisbahis dumanbet

HER ADIMI BESMELE VE KELİME-İ TEVHİD

MANŞET, YAŞAM

İznik’te yaşayan Türkiye’nin son ‘el işi fıçı’ ustalarından İsmail Alkış (83), mesleğini 70 yıldır yapıyor. 14 yaşından beri yaptığı mesleğinin unutulmasından korkan Alkış, yaşına rağmen mesleğinde gençlere taş çıkarıyor. Yaptığı fıçıları Türkiye’nin dört bir yanına gönderen İsmail usta, fıçılarına ise 400 yıla kadar garanti veriyor. İrili ufaklı birçok fıçıyı sirke, turşu, zeytinyağı ve zeytin gibi ürünlerin saklanması için yapan Alkış, ahşap fıçıların bazı firmaların vazgeçemediği kaplardan biri olduğunu söyledi.

ATA MESLEĞİ
19 torunu olduğunu belirten Alkış, “Bu mesleğe annemin 14 yaşındayken bir hamur fıçısı istemesiyle başladım. O gün yaptığım tekne su sızdırmayınca babam, ‘Bu mesleği artık sen yürüt’ diyerek bana bıraktı. O günden beri zevkle bu işi yapıyorum. Yaptığım fıçılar zeytin, peynir, turşu, sirke, zeytinyağı saklamak için kullanılıyor. Fıçıların boyutlarına göre yapım süreleri değişiyor” dedi.

HER ÇEKİÇ SALLAYIŞI BESMELE İLE
Çoğu parmağının uç tarafı kopuk olan emektar usta, mesleğini severek yapıyor. Ardıç, dut, kestane ve meşe ağacından fıçı yapıldığını ifade eden Alkış, “Ama bol olduğu içen meşe ağacı daha çık kullanılıyor. Eskiden bunlara kendim şekil verirdim. Ama artık kuvvetim yetmiyor. Büyük ağaçlardan alıp kalas yapıyorum. Sonra onları biçerek şekil veriyorum. Artık gözüm bile iyi görmüyor. Şu anda kullandığım biçme tekniği eskisine göre daha ideal. Çünkü eskiden tahta yanar veya kırılırdı. Şimdi öyle risk yok. Gençliğimde 5 ton hacimli fıçıları tek başıma kaldırabiliyordum. Şimdi 1 tonluğu zor kaldırıyorum.  Ancak, besmele ile kelim-i tevhid-i hiç eksik etmem” diye konuştu.

“BENDEN SONRA KİMSE YOK”
Bolu, İstanbul, Ankara gibi illerden siparişler almaya devam ettiğini belirten Alkış, “Ellerimi kaç kez kestim ben bile bilmiyorum. Ama ben bu işle ayakta duruyorum. Benden sonra bu işi sürdürecek kimse yok. Bu iş benim üzerime kaldı. Öğrenmek isteyen gelecek, uzun süre nasıl yaptığımı izleyecek. Öğle 3-4 gün yanımda durmakla olmaz. Aylarca durup ne yaptığımı kapacak” diye konuştu.
İsmail usta, yaptığı el işi göz ve nuru fıçıları 500 liradan başlayan fiyatlarla sattığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.