Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), UR-GE projeleri kapsamında üyelerini küresel pazarlarda alıcılarla buluşturmayı sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen “İşlenmiş Gıda Sektörü UR-GE Projesi” çerçevesinde bu kez Malezya ve Endonezya’ya yönelik yurt dışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirildi.
BTSO’nun organizasyonuna, UR-GE üyesi 22 firmadan 34 temsilci katılırken, heyet iki ülkede düzenlenen B2B görüşmelerinde 160’ın üzerinde yabancı firma ile bir araya geldi. Toplamda yaklaşık 500 iş görüşmesi yapılarak yeni ticari iş birliklerinin temeli atıldı.

Cakarta ve Kuala Lumpur’da Yoğun Temaslar
Faaliyetin ilk durağı Endonezya’nın 42 milyon nüfuslu başkenti Cakarta oldu. BTSO üyeleri burada önemli firmalarla birebir görüşmeler gerçekleştirdi ve Pasar Induk, Ranch Market ile The Food Hall gibi büyük marketleri ziyaret ederek pazar incelemelerinde bulundu.
Programın ikinci ayağı Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daydı. BTSO heyeti, Malezyalı iş insanları ile ikili görüşmeler yaptı ve ISETAN Foodmarket, Cold Storage Market, Lotus Market ile MYDIN Market’te ürün çeşitliliği ve tüketici eğilimlerini yerinde inceledi.
“Beklentilerin Üzerinde İlgi”
BTSO Gıda ve Paketli Ürünler Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, Endonezya ve Malezya’ya yönelik ilk yurt dışı pazarlama faaliyetinde B2B görüşmelerin beklentilerin üzerinde bir yoğunlukla gerçekleştiğini belirtti. Sayılgan, “Doğru ürün ve temaslarla bu pazarlar ulaşılabilir. İkili iş görüşmelerimize ilgi oldukça yüksekti” dedi.
Helal Sertifikası Kritik, Pazar Potansiyeli Büyük
Sayılgan, bu pazarların helal sertifikasyonuna önem verdiğini vurgularken, “Burası hem geniş hem de tüketim kapasitesi yüksek bir pazar. Zor ama büyük fırsatlar sunuyor” ifadelerini kullandı. İlk temasların ardından sürecin önem kazandığını belirten Sayılgan, “Başarı, görüşmeler sonrası doğru takip ve somut sonuçlarla ölçülür” dedi.
Firmalardan Pozitif Geri Dönüşler
UR-GE üyesi firmalar da programın verimliliğine dikkat çekti. Sesler Şirketler Grubu temsilcisi Muzaffer Köse, “Asya ciddi potansiyeli olan bir pazar. Çok verimli iş görüşmeleri yaptık” derken, Meymio Gıda temsilcisi Özkan Dangaç, “10’dan fazla firma ile görüştük, ürünlerimizin bu pazarlarda satılabilir olduğunu gördük” dedi.
Simge Doğan (Hacı Hasan Oğulları) ise, “Bölgelerde yer almak istiyoruz, görüşmeler son derece olumlu geçti” ifadelerini kullandı.
BTSO’nun UR-GE projeleriyle Bursa iş dünyasını uluslararası pazarlara taşımaya devam edeceği ve uzak pazarlardaki fırsatların somut iş birliklerine dönüşmesinin hedeflendiği bildirildi.















