Kayıp senato Arabacı sokakta

GÜNDEM, MANŞET

İznik’te yıllardır aranan kayıp Senato sarayı Arabacı sokakta. İznik eski müze müdürü Taylan Sevil, M.S 350’lerde yapılan 1. konsül toplantısının gerçekleştiği ve bugün İznik’in her köşesinde aranan Senato sarayının Mustafa Kemal Paşa mahallesi Arabacı sokakta olduğunu söyledi.

ÇOK BÜYÜK İHTİMAL BURASI
Taylan Sevil, “İhtimal demiyorum, çok büyük ihtimalle 1’inci konsül toplantısının yapıldığı saray yeri burasıdır. Burada gördüğümüz sadece üst yüzey kalıntısıdır. Bu yapının kolları Bağkur Evleri’ne kadar gitmektedir. İstanbul üniversitesi Sanat Tarihi bölümü başkanı Ara Altun, burada çok yıllar önce bir temizleme çalışması başlatmıştı. Yapılan çalışmalar da Saray kalıntıları ortaya çıkarıldı.”

ÇALIŞMALAR OLURSA KANITLANIR
Sevil, “Kalıntıların bulunduğu alanda çalışmalar yeniden başlarsa burasının Senato Sarayı olduğu apaçık ortaya çıkacaktır. Arabacı sokakta ortaya çıkarılan kalıntılar, Bağkurevleri ve göl istikametine doğru yayılmaktadır. Muhtamel kalıntısı olacak yerlerde 1. derece tescilli durumdadır. Yıllar önce de bu kalıntıların İstanbul Kapı denilen anıtsal yapıya ve etrafındaki diğer kiliselere çok yakın olduğunu, ayrıca bu kalıntıların yine Soğuk Kule’ye kadar uzanmakta olduğunu dile getirmiştim.”

YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİLER
1950’li yıllarda İznik rehberi hazırlayanlar, mağlesef yanlış bilgilendirildikleri için sahilde ki yani inciraltı diye bilinen mevkiyi senato sarayı olarak belirtmişlerdir. Bu yıllarca turistik rehberlerde böyle lanse edildi.

KÖTÜ DURUMDA
Sanato Saray’ının olduğu alan bugün Arabacı sokak sakinlerince kullanılıyor. Tarihi kalıntıların üzeri bugün ardiye görünümünde. 1. derece sit olmasına rağmen korunmakta güçlük çekiyor. Etrafında ki çöpler, tarihi alanın görselliğini de etkiliyor.

KONU 2009 YILINDA GÜNDEME GELMİŞTİ
Taylan Sevil, M.S. 325 yılında ilk konsilin toplandığı Senato Sarayı’nın izlerini taşıyan alanı gündeme getirmiş. Anıtsal mekanının göl sahilindeki liman bölgesinde olduğunun bilinmesine rağmen, yapılan araştırmalar farklı bir yönü göstermişti. Bilinen yer dönemin Bursa Valisi Şahabettin Harput tarafından da inandırıcı bulunmayıp Vatikan ile iletişim kurulmuştu. Harput, ilk konsilin toplandığı yeri bulmak için Vatikan’a mektup yazarak yardım istemiş, dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Semavi Eyice ile de bir araya gelerek bölge hakkında bilgi almıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.