NASA aydan ayrıldı Mars’la çıkmaya başladı

TEKNOLOJİ

NASA Ay’ı geride bırakarak kızıl gezegen Mars’a karşı gitti, NASA Mars gezegeninde yer alan suları da taramaya ve aramaya devam ettiğini bildirdi.

Uzayın keşfine karşı her geçen gün yeni adımların atıldığı NASA’da özellikle likit şekilde suyun bulunmasından sonra bütün ilgi Mars’a yönelmiş durumunda.

Mars’ın sunduğu jeolojik ve atmosferik koşullar NASA’nın ciddi şekilde ilgisini çekmiş olacak ki, kurumun imzasını taşıyan çoğu projenin hedef noktası Mars olmuş durumda. Hatta durum öyle bir hal almış ki NASA ilk aşkı Ay’ı unutmuş.

NASA’da görev yapan 4 Türk astronomdan biri olan Dr. Umut Yıldız, konferans amacı ile Ordu şehrindeydi. NASA’nın Ay’a olan ilgisinin neden bir anda ortadan kalktığı, Ay’a kurulması planlanan uzay üssünün de Mars projeleri sebebi ile neden geri plana atıldığı yönünde pek çok soru ile karşılaşan Dr.Yıldız, yaptığı açıklama ile Uzay ve Havacılık Dairesi’nin eskisi kadar Ay’a ilgi duymadığını üstü kapalı bir şekilde dile getirdi.

Dr.Yıldız’ın açıklamaları şu şekilde;

“Aya ayak basıldığı 1969 yılı babalarımızın nesliydi. Günümüz kuşaklarına yeni hedef gerekiyordu. Ay’a tekrar gidilirdi ama Mars çok daha uzak bir hedef. Ay’a yine gidilecek belli ama uzay çalışmalarını biraz daha hızlandırmak için bir katalizör gerekiyor. Ay resimleri artık eskidi, eski modeldi. Babamın yaşındaki insanlar ay fotoğraflarını gördü. Şu anda ben bile aynı fotoğrafları görmek istemiyorum”

Açıklamalar aslında biraz üzücü çünkü bu zamana kadar bizim için ilk bilinmez hep Ay olmuştu. Ancak elimizde artık Ay’ın da ötesini keşfetme imkanının bulunması, biraz da NASA’nın kararına hak vermemizi sağlıyor.

Şu an tamamen Mars 2020 projesine odaklandıklarını söyleyen Dr.Yıldız, hedeflerinin ilk astronotu 2035’te Mars’a indirmek olduğunu söyledi ve şunları ekledi; “Mars’a giden astronot geri dönemeyecek diye bir şey yok, dönecek. İlk seferde Mars’a gidecek olan astronot 10 gün kalp geri dönecek. İkinci gidişte 1 yıl kalacaklar. Üçüncüsünde de daha uzun kalacaklar”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.