Fotoğraf: Pınar Doğan

Samanlı dağlarında doğal yaşam ve yemyeşil yaşlı ormanlar yok olacak

GÜNDEM

Doğa severler uyardı; Bursa, Yalova, Kocaeli, Adapazarı ve Bilecik illeri arasında uzanan Samanlı Dağları tehdit altında! Güriş Holding’e ait Yuvacık RES Projesi ÇED olumlu raporu aldı. Bursa’nın İznik ve Kocaeli’nin Gölcük ilçesi sınırları içinde kalan ormanlara 53 adet rüzgar türbini kurulacak. Bursa DOĞADER, Bursa Barosu, Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halit Kodal ve o bölge de yaşayan Veteriner Hekim Bülent Üçok, Bursa 3. İdare Mahkemesine ÇED iptal davası açtı.

Samanlı Dağları, dev kayın ve göknar ağaçlarıyla, yabani orman gülü ve karayemiş gibi bazıları Karadeniz bölgesine özgü sayısız bitkiye ve ayı, kurt, porsuk, yaban kedisi, karaca, geyik, karaleylek, kırmızı benekli alabalık ve semender gibi pek çok ender rastlanan yabani hayvana ev sahipliği yapıyor.

BİR VAHA YOK OLACAK

Doğanın döngüsünü değiştireceği öne sürülen Rüzgar Enerjisi Projesi’nde Kocaeli’de 22, İznik’in Hacıosman, Gürmüzlü, Çandarlı, Tacir, Sarısu, Kırıntı ve Kutluca köylerini kapsayan bölgede de 31 adet türbini planlanıyor. Bir türbinin kanat uzunluğu 60 metre. Direk uzunluğu 180 metre. Türbinleri, 150 dönümden fazla orman alanını ve binlerce ağacı yok edecek. Bursa, Yalova, Kocaeli, Adapazarı ve Bilecik illeri arasında uzanan Samanlı Dağları, yoğun nüfusa ve endüstriye sahip bu şehirlerin yanı başında, bozulmamış yaşlı ve doğal ormanları ve yaban hayatıyla adeta bir vaha gibi. Bu özellikleriyle tam bir ekolojik turizm, organik tarım ve hayvancılık havzası olan bölge son zamanlarda kampçıları ve yürüyüşçüleri kendine çekiyor, büyük şehirlerden kaçan pek çok insan bu dağlar üzerindeki köylerde kendilerine yeni bir yaşam kurmak için yer edinmeye çalışıyor.

113’TEN 53 TÜRBİNE DÜŞÜRÜLDÜ

Kırıntı Köyü’nde kendisine herkesin hayalini kurduğu bir dünya yaratan, doğal koşullarda hayvan yetiştirip peynir üreterek, ormanın derinliklerine saklanmış doğanın bekçiliğini yapan Bülent Üçok, “Titizlikle korunup kollanması gereken bu dağlar; orman kaçakçılığı, usulsüz avcılık, bilinçsiz tarım uygulamaları, taş ve mermer ocakları gibi sorunlarla başetmeye çalışırken, son yıllarda bir de RES (rüzgar enerjisi santralleri) tehdidi belirdi. Güriş Holding; Bursa, İznik, Adapazarı ve Bilecik illerini kapsayan bir alanda 113 türbinden oluşan bir proje ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED (çevresel etki değerlendirmesi) başvurusu yaptı. Yöre halkından ve bazı kurumlardan gelen tepkiler üzerine, firma projeyi Bursa’nın İznik ve Kocaeli’nin Gölcük ilçesi sınırları içinde kalan 53 türbine düşürdü ve proje bu haliyle “ÇED olumlu” raporu aldı” dedi.

AKP ve MHP’NİN OYLARI İLE MECLİSTEN GEÇTİ

Bu aşamada Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin ilgili komisyonları, CHP’li üyelerin verdiği soru önergesi üzerine bölgede inceleme yaptı ve projenin bölgenin doğasına ve geleceğine ağır zarar vereceğini belirten bir rapor hazırladığını söyleyen Üçok, “Rapor belediye meclisinde oy birliği ile kabul edildi. Ancak Güriş firması; geçtiğimiz yaz aylarında belediye komisyonları üyelerine tekrar brifing verdi ve onlara Trakya’da ki RES tesislerini gezdirdi. Ayrıca, türbin sayısını 53’den 31’e düşürdüğünü ve ağırlığı İznik’ten Gölcük’e kaydırdığını belirtti. Bunun üzerine Bursa Büyükşehir Belediye Komisyonları, olumlu görüş bildiren yeni bir rapor hazırlayarak AKP’li ve MHP’li üyelerin oyları ile belediye meclisinden geçirdiler. Büyükşehir Belediyesi komisyonlarının ikinci kez toplanmasından hemen önce, o zamanki enerji bakanı Berat Albayrak’ın Bursa ziyareti dikkatlerden kaçmadı. Hala elinde geçerli ÇED olumlu raporu bulunan firma türbin sayısını tekrardan 53’e çıkarmayacağı ne malum” dedi.

Güriş Holding’in Yuvacık RES projesine karşı dava açan Bursa Barosu, Bursa DOĞADER ve Kocaeli’deki Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin raporların da şu ifadelere yer verildi.

2 BİN 500 METRE KARE ALAN TIRAŞLANACAK

“RES’lere karşı değiliz, üstelik bu yenilenebilir enerji alternatiflerini yürekten destekliyoruz. Ancak, Yuvacık RES projesinin alan seçimi yanlıştır. Yoğun ormanlarla kaplı bu bölgede kurulacak her bir türbin için 2.500 m2 orman alanı tıraşlanacak. 50-60 mt. uzunluğundaki tek parça kanatların türbin yerlerine taşınması için yeni orman yolları açılacak ya da mevcut yollar aşırı derecede genişletilecek. Ayrıca üretilen elektriğin İznik’e taşınması için yaklaşık 20 km. uzunluğunda ve 50 mt. eninde bir alan traşlanacak. Bu daha projenin yapım aşamasında ormana çok büyük zarar vereceği anlamına geliyor. Bu durum çevreci ya da yeşil enerji mantığına da tamamen aykırıdır.”

NEMİN AZALMASINA YOL AÇACAK

“RES’lerin çevreye etkileri henüz tam olarak bilinmiyor. Gürültü etkisi olduğu biliniyor. Ayrıca çok sayıda türbinin bir arada bulunması bölgede rüzgar hızının ve yönünün değişmesine, nemin azalmasına yol açabilir. Bu da bölge iklimini değiştirip mevcut nemli orman ekosisteminin bozulmasına neden olacaktır. Bölgemiz önemli bir kuş göç alanıdır ve yaban hayvanları için de önemli bir habitattır. Bu projenin yaban hayatına zarar vermesi kaçınılmazdır. Ülkemize enerji gereklidir de, doğa gerekli değil midir? Enerjinin alternatifleri vardır ancak doğanın alternatifi yoktur, mevcut olanı en iyi biçimde korumak ve geliştirmek zorundayız. Bu bölgede üniversiteler tarafından ciddi bir çalışma yapılarak bitki ve hayvan envanterinin çıkarılmasını ve bu çalışma sonuçlarına uygun bir koruma statüsü altında ekolojik turizmin ve organik tarımın desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu eşsiz bölgenin yurdumuza bu şekilde daha fazla yarar katacağına inanıyoruz.”

YALOVA RES İÇİNDE BAŞVURU YAPILDI

Güriş Holding’in Yuvacık RES projesine karşı İznik’li ve Gölcük’lü doğa sever kişi ve kurumların mücadelesi sürerken, bir de Işık Enerji firması Yalova RES projesi için başvuruda bulundu. Yurttaşlar, bunun gibi 7-8 proje daha olduğunu ve Yuvacık RES’in yapılması halinde diğerlerinin de durdurulamayacağını ve böylece Marmara Bölgesinin belki de en önemli orman alanının firmaların kar hırsı nedeniyle yok olup gideceğini belirttiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.