Tablodaki benzerlik şaşırtıyor

GÜNDEM, MANŞET

1500 yıl önce yaşanmış mitolojik bir hikayeyi resmeden ünlü İtalyan ressamların yakaladığı benzerlik şaşırttı. 501 yıl önce hiç görmedikleri ve sadece Vatikan ve Patrikhane’nin anlatımları ile resmettikleri (Tanrıların Şöleni) adlı tablo İznik’i işaret ediyor.

 

Ünlü İtalyan ressam Giovanni Bellini, öğrencisi Titian ile yaptığı (Tanrıların Şöleni) konulu “Kutsal Ziyafet”  adlı 16. yüzyıl yağlı boya tablosu tartışma yarattı.

Tartışmanın nedeni ise tabloda tasvir edilen yerin İznik’in Müşküle köyün deki Sarı Kaya ile bire bir benzemesi. 80 metre yüksekliğe sahip Sarı Kaya’nın zirvesinde de eski çağlara ait Kilise kalıntıları bulunuyor. Tablo da resmedilen yerin hemen yanı başında göl var. Sarı kaya ile gölü  bugün yol bölmüş durumda.

1514 yılında Bellini ve Titian’ın işlediği son büyük eseri olan mitolojik (Tanrıların Şöleni) adlı tablo da o dönem Avrupa’ya yeni ithal edilmeye başlanan Milet işi mavi-beyaz İznik çini kaseler bulunuyor. Bellini ve Titian, hayatlarında hiç görmedikleri bir mekanı Yunan mitolojisi ile birleştirip son büyük eser olarak ortaya çıkarıyorlar.

Bir başka iddiaya göre ressamlar, tablodaki Milet işi mavi-beyaz çinilerin İznik’e ait olduğunu göstermek istemişler. Kayanın en tepesinde ki kiliseyi de Vatikan ve Patrikhane’den alınan bilgiler doğrultusunda resmediyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.