Bursa’nın dirençli ve sürdürülebilir bir kent olması hedefiyle çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, olası bir deprem ve afet anında hayat kurtaracak lojistik altyapısını güçlendiriyor. Bu kapsamda Ürünlü Afet Lojistik Aktarma Merkezi devreye alındı.
Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa’da bugüne kadar Sismik Zemin Tehlike Değerlendirme projelerini hayata geçiren, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile birlikte Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlama Projesini yürüten Büyükşehir Belediyesi, afetlere hazırlık konusunda önemli bir adım daha attı. Mahallelerden başlayan afet yönetimi anlayışıyla Mahalle Afet İstasyonlarını hizmete alan Büyükşehir Belediyesi, Ürünlü Afet Lojistik Aktarma Merkezi ile müdahale kapasitesini üst seviyeye taşıdı.

14 Bin Metrekarelik Lojistik Üs
Toplam 14 bin metrekarelik alana sahip olan Ürünlü Afet Lojistik Aktarma Merkezi, afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan malzeme, ekipman ve yardımların sahaya hızlı bir şekilde ulaştırılmasını sağlayacak. Merkezde, afet sonrası hizmetlerde kullanılmak üzere mobil ofisler, duş ve tuvalet üniteleri ile mobil yemek servis araçları da yer alıyor.
7/24 Göreve Hazır
Merkez, Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde gönüllü personellerden oluşturulan Bursa Acil Müdahale (BAM) ekibinin müdahale gücünü de artırıyor. Envanterde;
-
1 adet taktik kurtarma aracı
-
1 adet ağır seviye kurtarma aracı
-
2 adet 4×4 pickup
-
1 adet personel minibüsü
-
718 bin TL maliyetle üretilen mobil afet koordinasyon merkezi
bulunuyor. Tüm araçların 7/24 göreve hazır şekilde tutulması planlanıyor.
Başkan Bozbey: “Afetlere Karşı Hazırlıklı Olmak Zorundayız”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Ürünlü Afet Lojistik Aktarma Merkezi’ni ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. 6 Şubat 2023 depremlerinin acısının hâlâ taze olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diledi.
Deprem kuşağında yer alan Bursa ve Türkiye’de hazırlıkların hayati öneme sahip olduğunu belirten Bozbey, gerekli önlemler alınmadığı takdirde büyük sorunlarla karşılaşılacağını söyledi.
“58 Mahallemize Daha Afet Konteyneri Koyuyoruz”
Göreve geldikleri ilk günden itibaren afetlere hazırlık çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini ifade eden Başkan Bozbey, şu bilgileri paylaştı:
“Afet İşleri ve Risk Yönetimi Dairesi Başkanlığı’nı ve AKOM’u kurduk. Mobil araçlarımız sayesinde Bursa’nın ve bölgenin haritasını canlı takip edebiliyoruz. Bu çalışma Türkiye’ye örnek bir modeldir. 42 mahallemize afet konteyneri yerleştirdik, 58 mahallemize daha afet konteyneri koyuyoruz. BAM ekibini oluşturduk. Mahallelerde afet gönüllülerinin kurulması için eğitim ve ekipman çalışmalarımız sürüyor.”
Hedef: Can Kaybı Yaşanmaması
Geçtiğimiz yıl yaşanan yangınlarda koordinasyonun öneminin bir kez daha görüldüğünü belirten Başkan Bozbey, 1999 Gölcük Depremi’nden bu yana yeterli derslerin çıkarılmadığını söyledi. Toplumun bilinçlendirilmesi ve doğru planlamayla can kayıplarının azaltılabileceğini vurgulayan Bozbey, Büyükşehir Belediyesi’nin hedefinin afetlerde hiç can kaybı yaşanmaması olduğunu dile getirdi.
“Afet Konteynerlerini Çok Önemsiyoruz”
6 Şubat depremlerinde Hatay Defne’de 22 gün boyunca sahada görev aldığını hatırlatan Başkan Bozbey, vatandaşların ilk günlerde temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorlandığını belirterek, mahalle bazlı afet konteynerlerinin hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
“Profesyonel ekipler gelene kadar mahalle gönüllülerinin afet konteynerlerindeki ekipmanlarla müdahale edebilmesini istiyoruz. Afetlere toplum olarak hazırlıklı olmak zorundayız.”
Yenişehir’e de Lojistik Merkez Geliyor
Ürünlü’deki merkezin batıdan gelecek desteklerle birlikte yaklaşık 140 tırın konuşlanabileceği bir alan olduğunu belirten Başkan Bozbey, doğu bölgesi için de Yenişehir ilçesinde benzer bir afet lojistik merkezi planladıklarını açıkladı. İki merkezin koordineli şekilde çalışacağını ifade etti.
Vatandaşlara Afet Çantası Dağıtıldı
Program kapsamında Beşevler BursaRay İstasyonu’ndan metroya binen Başkan Bozbey, Şehreküstü’ne kadar vatandaşlarla birlikte yolculuk yaptı. AKOM tarafından hazırlanan; ilk yardım kiti, battaniye, radyo, el feneri, düdük ve temel ihtiyaç malzemeleri içeren afet ve acil durum çantaları vatandaşlara dağıtıldı.
Başkan Bozbey, Cuma namazının ardından ise 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşların anısına lokma ikramında bulundu.
















