“Her an olacakmış gibi hazırlıklı olun”

MANŞET, YAŞAM

Afet, acil durum toplantısında, Vali Münir Karaloğlu, “Marmara Bölgesi, Bursa ve bütün ilçelerimiz de bu riski taşıyor. Bazı ilçelerimiz daha yakından taşıyor; Gemlik, Orhangazi, İznik gibi. Yani her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmamız lazım” ifadelerini kullandı.

İznik belediye başkan yardımcımız Necati Tosun, Bursa’da dün yapılan Vali Münir Karaloğlu başkanlığındaki “Afet ve acil durum” toplantısına katıldı. Valilik konağında gerçekleşen toplantıya, Orhangazi, Mudanya, İnegöl, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Gemlik’in yöneticileri katıldı. Türkiye son günlerde beşik gibi sallanıyor. Yetkililer, “Afet ve Acil Durum Planı” toplantılarına ağırlık vermeye başladı.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Marmara Bölgesi’nin riskli coğrafyada bulunduğunu belirten Karaloğlu, “Türkiye’nin böyle bir gerçeği var. Türkiye’de nüfusun yüzde 85’i birinci ve ikinci derece deprem riski olan bölgelerde yaşıyor. Marmara Bölgesi, Bursa ve bütün ilçelerimiz de bu riski taşıyor. Bazı ilçelerimiz daha yakından taşıyor; Gemlik, Orhangazi, İznik gibi. Yani her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan Karaloğlu, Bursa’nın riskli bölgede olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bizim Türkiye olarak afete hazırlık konusunda problemimiz var. Afetten sonra krizi yönetmede sorunumuz yok, krizi yönetiyoruz. Devletin gücü var, operasyon gücümüz var. Krizi yönetirken bir sıkıntı yaşamıyoruz ama bu afete hazırlık kısmında biraz kültürümüzden gelen sorunlarımız var. Biraz ‘bize bir şey olmaz, kaderimizde varsa çekeriz’ anlayışı ile yaklaştığımız için afete hazırlıkta Türkiye olarak iyi değiliz. Bu yaptığımız çalışmalar çok önemli. Depremi yaşamış bir vali olarak bunları söylüyorum. Van’da deprem oldu, 20 dakika sonra koordinasyon merkezindeydim. Müdür beye ‘Dosyaları, çadır kent alanlarını getir’ dediğimde tek bir yer boş değildi. Alanların tamamı dolmuştu. Niye? 20 sene önce belirlenmiş şehir büyümüş, oralar dolmuştu. Haftalarca, günlerce ekip kurup çadır kenti nereye kuracağız, konteynerleri nereye koyacağız, kalıcı konutları nereye yapacağız diye yer aradık. Bu çalışmalar çok önemli. Bunların hazırlığını iyi yaparsanız afetten sonraki süreci yönetmeniz çok kolay olur.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.