İznik'te Zeytin Ağacı Direnişi Başladı! Doğalgaz için zeytin ağaçlarını kesecekler

“ÇOCUĞUM ONLAR BENİM KESMESİNLER”

GÜNDEM, MANŞET

İznik’te Doğalgaz için Zeytin Ağaçlarının kesilmesi gündeme geldi. “Onlar benim çocuklarım kestirmem” diyen Sevim Alptekin, Zeytin Ağacı Direnişini başlattı.

Botaş’ın projelendirip onayladığı ve Bursagaz’ın İznik’e döşeyeceği doğalgaz boru hattı yaşları 40-50 arasındaki iki binin üzerinde zeytin ağacının yok olmasına neden olacak. “Onlar benim çocuklarım kestirmem” diyen Sevim Alptekin, mücadele başlattı. 65 yaşında ki Sevim ana, duyarlı sivil toplum örgütlerinden destek istiyor.

Geçtiğimiz 2014 yılı Kasım ayında Manisa’nın Soma ilçesi, Yırca köyünde, kurulacak termik santrali için 6 bin zeytin ağacının kesilmesi gündeme gelmişti. Yırca köyü halkının, zeytin ağaçlarını kestirmemek için verdiği mücadelesi tüm Türkiye’nin vicdanını sızlatmıştı.
Bu olayın aynısı bugün İznik’te yaşanıyor. Binlerce zeytin ağacı ekili olan Boyalıca köyü ovasının içinden doğalgaz boru hattı geçicek. Kesilmesi gündemde olan ağaçlar verimli ve 40 ile 50 yaşları arasında. Ova üzerinden greçirilmesi planlanan doğalgaz boru hattı projesi geçtiğimiz ay Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazetede yayımlandı.

BAKANLAR KURULU: ACİLEN KAMULAŞTIRIN
KARARDA: “16/3/2015 Tarihli ve 2015/7427 Sayılı Kararnamede Bursagaz, İznik Şehir RMA Doğalgaz bağlantı hattı projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Yalova, ve Bursa illeri içerisinde yer alan ve ekli haritada gösterilen güzergaha isabet edilen taşınmazlar ile sözkonusu proje kapsamında inşa edilecek sabit tesisler, ulaşım yolları, enerji nakil hatları, katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı amacıyla ihtiyaç duyulan taşınmazların boru hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırılmıştır” denildi.

SEVİM ANA MÜCADELE BAŞLATTI
Zeytin tarlasından geçirilecek olan boru hattı nedeniyle yaşları 40 ila 50 arasında 70’e yakın zeytin ağacının kesileceğini duyan Sevim Alptekin (65), “Göz nurum, çocuklarım” dediği ağaçların kesilmemesi için tek başına mücadele başlattı. Kendilerine herhangi bir resmi kurumdan tebliğ yapılmadığını söyleyen Sevim Alptekin, Bakanlar Kurulu’nun “Acele kamulaştırılması kararlaştırılmıştır” kararnamesi ile şaşkına döndüklerini söyledi. Çocuklarımı kestirmem diyen Sevim ana, bireysel başlattığı mücadelesine destek istedi. Doğalgaz hattının zeytin ağaçlarına zarar vermiyecek başka bir hat üzerinden geçirilmesini isteyen Alptekin, “Doğalgaza karşı değilim olması gerekir ancak, 50 yıllık zeytin ağaçlarını keserek değil. Zararın minimuma indirilmesini istiyoruz” dedi. Bu yıl bolluk olduğuna da dikkat çeken Alptekin, üzerinde bu kadar ürün varken bu ağaçlara nasıl kıyılır hangi vicdan buna müsade eder ki” dedi.

“ANNEME SÖVER GİBİ”
Fidanken kendi elleriyle diktiği zeytin ağaçlarının “Anneme söver gibi” kesileceğini söyleyen Sevim ana, “Ben 65 yaşındayım, hiç dinlemediler, geldiler siz “Anneme söver gibi sövüyorsunuz” şuan dedim ama hiç dinlemediler. Ben yardım istiyorum, destek istiyorum zeytinlerimizi kestirmesinler, Çevre Dernekleri nerede” diye haykırdı.

“2 BİN’İN ÜZERİNDE ZEYTİN AĞACI KESİLECEK”
Sevim Alptekin’in eşi Ali Alptekin, Boyalıca Ovasından geçirelicek boru hattının binin üzerinde zeytin ağacını yok edeceğini söyledi. Alptekin, “Orhangazi üzerinden gelecek olan hattın Osmanlı döneminde baharat ticaretinin yapıldığı tarihi Bağdat Köprüsünü de yok edeceğini belirtti. Anıtlar Yüksek Kurulu’nun buraya neden müdehale etmediği ise çok garip” dedi. Oysa hattın yine kervanların rahat çıkabilmesi için inşa edilen “Kırk Merdiven” denilen tarihi yol, anıtların engeline takıldığını öğrendik diyen Ali Alptekin, bu kez hattı kaydırdırarak, buson halini aldırdılar. Bursagaz’ın mühendislerine bu hattın zarar vermiyecek şekilde geçirilmesini istiyoruz dediğimiz de bize, “Bu çelik borular kıvrılmıyor” olanaksız yanıtını aldık. Ancak, daha yukarılara çıktığımızda kıvrılmaz denilen boruların (S) biçiminde geçtiğini gördük. Kestirme anlayışla onlarca yıllık zeytin ağaçları yok olacak” dedi. Zeytin ağaçları 5 metre de bir dikiliyor. 13 bin metre uzunluğunda ki hat boyunca bu rakam 5’e bölündüğünde tam 2 bin 600 ağaç yapıyor. Bu hat üzerinde bazı ağaçlar, hattın aralarından geçmesi halinde kurtuluyor. Fakat geriye kesilmek üzere 2 bin ağaç kalıyor. Rekolteye vurulduğunda ise toplam 400 ton zeytin ürününe tekabül ediyor.

ÇOCUĞUM DEDİĞİ AĞAÇLARA SON KEZ SARILDI
Sevim “Ana” Bursagaz tarafından kesilmek üzere kırmızı boya ile işaretlenmiş zeytin ağaçlarına sarılarak, zeytin dolu dalları sıvazlaması, gazetecileri de duygulandırdı. Sewvim ana, bireysel mücadelesine Bursa valiliğinin de destek çıkmasını istedi.

BAŞKAN SARGIN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM
Zeytin üreticisinin eleştirilerine cevap veren İznik belediye başkanı Osman Sargın, “Doğalgaz ana hattının 34 kilometrelik ihalesinin yapıldığını, 17 kilometrelik kısmının ise bittiğini söyledi. Hattın kalan kısmının çalışmalarının Boyalıca sırtlarında devam edeceğini açıklayan Sargın, Boyalıcalı zeytin üreticisinin arazisinden 7 kilometrelik bir hat geçecek.
Önümüzde ki hafta Bursagaz’ın genel müdürü İznik’e gelecek, birlikte üreticinin sorunlarını dinleyeceğiz, zararın en aza indirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunacağız. Amacımız kamu yararı gözeterek Doğalgaz’ı en hızlı şekilde İznik’e kazandırmak. Vatandaşlarımız bu kış doğalgaz ile ısınsın istiyoruz. Fakat şunun da altını çizelim, onaylanan proje üzerinde değişiklik yapmak mümkün görünmüyor” dedi.

BURSAGAZ’DAN AÇIKLAMA GELDİ

Bursagaz ise konuya ilşkin bir açıklama gönderdi.
Açıklamada “Bursagaz olarak Doğalgaz Dağıtım Lisans sınırlarımıza dâhil edilen İznik’e gaz arzını sağlama, temiz enerji kaynağı olan doğalgazın ilçe haklı tarafından biran önce kullanılabilmesi için çalışmaktayız. Şirket olarak 2014 yılı Ağustos ayında temelini attığımız projenin ilk aşaması olan şehir içi alt yapı çalışmalarını hızla tamamlayarak ikinci aşamaya geçmiş bulunmaktayız.

Bu kapsamda Botaş Boru Hatları ve Petrol Taşıma A.Ş ile 11 Kasım 2014 tarihinde yapılan bağlantı anlaşmasına istinaden İznik-Orhangazi/Üreğil mevkiindeki Botaş boru hattından, branşman alınmak suretiyle, İznik ilçesi Çakırca mevkiindeki yüksek basınç şehir besleme istasyonuna kadar olan kısımda, yaklaşık 34 km yüksek basınç doğalgaz boru hattı inşaatı proje çalışmaları başlamıştır.

Söz konusu inşaat ile ilgili olarak 24 Nisan 2015 tarihli 29336 sayılı Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu imzasıyla BOTAŞ adına/yararına alınan kamulaştırma kararıyla, ilgili güzergâh tespiti ve kamulaştırma detayları BOTAŞ tarafından yapılmaktadır. Söz konusu boru hattı güzergâhının yaklaşık 21 km’si Orman ve Su işleri Bakanlığı sınırlarında kalırken geri kalan 13 kilometrelik kısım ise şahıs mülkiyetlerini kapsamaktadır. Bu güzergâhtaki mülkiyet tespit ve kamulaştırma çalışmaları BOTAŞ tarafından yürütülürken, şirketimiz kendi görev alanına giren uygulamaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” denildi.

zeytun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.