Küçük yaşta intihar girişimi arttı!

MANŞET, YAŞAM

İznik’te bir çocuk daha intihar girişimin de bulundu. Olay akşam saatlerinde Eşrefzade Mahallesinde meydana geldi. 16 yaşında ki lise öğrencisi A.D, evinde ilaç içerek intihara teşebbüs ettiği öğrenildi. 112 sağlık ekiplerince müdahale edilen küçük kız, İznik devlet Hastanesine kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre D’nin hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi.


 

NEDEN İNTİHAR?
İznik’te son zamanlar da genç yaşta intihar vakası artışı gözleniyor. Peki bunun sebebi ne?
Türk Psikologlar Derneği Ankara Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyelerinden Doç. Dr. Gülsen Erden, çocuk intiharları ile ilgili bilgi verirken bir yandan da alınabilecek önlemleri sıraladı.

ÇOCUĞUN KENDİNİ ÖLDÜRMEYİ DÜŞÜNMESİ VE İNTİHAR GİRİŞİMİ
Günümüzde çocuk ve gençlerin kendilerini ya da başka birini öldürmeye yönelik davranışlarındaki artışın, yetişkinlerin özellikle de eğitimcilerin çözüm bulmaya çalıştıkları önemli bir sorun olduğunu dile getiren Doç. Dr. Gülsen Erden, çocukların ölüm kavramını belli bir yaştan önce kavrayamadıkları düşüncesi yaygın olmasına rağmen çocuklar ve gençler kendilerinin veya başkalarının yaşamlarına son verebildiklerini söyledi.

İNTİHAR GİRİŞİMLERİNİN NEDENLERİ
İntihar girişimlerinin nedenlerinin çok geniş bir yelpaze içinde yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Erden, “sıklıkla cinsiyet, düşük sosyo ekonomik düzey, göç, anne-baba geçimsizliği, uyumsuzluk, ruhsal bozukluklar, saldırganlık, şiddete eğilim ve düşünce bozuklukları gibi risk faktörleri üzerinde duruluyor” dedi.

Nedenler:
* Çocukların ölümün gerçek anlamını algılayamayışlarının da intihar girişimleri için bir risk faktörü olabileceği ileri sürülüyor.
* İntihar girişiminde bulunan erkek çocukların sıklıkla ruhsal bozukluklara ilişkin belirtiler gösterdiği dikkati çekiyor.
* Depresyonun yetişkinlerde olduğu gibi gençlerde de önemli bir risk faktörü olduğu vurgulanıyor.
* İntiharın problem çözme becerilerinin yetersizliği, stres ve umutsuzluk duyguları ile de yakın ilişkisi olduğu belirtiliyor.
* Çocuklar, 9 yaş ve üzerinde, ölümün geri dönülmezliğini ve evrenselliğini anlamaktadırlar. Aynı zamanda, bu yaşlardaki çocuklar gelişimsel olarak zorlu bir dönem olan ergenliğe adım atmak üzere oluyorlar. Ağır yaşam koşulları, kişisel etkenler ve beklenmedik olaylar bu yaş çocuklarının üzerindeki baskıyı artırıyor ve intihar risk oluşturuyor.
* Mükemmeliyetçilik ve bilişsel faktörler de intihar girişimleri için risk kabul ediliyor.
* Ülkemizde erken yaşlardan itibaren çocukların sınav hazırlıkları içine sokulmaları belki de hiç hazır olmadıkları bir yarışın bayrağını taşımak zorunda kalmaları da bu baskıyı ve riski artıran etkenler arasında yer alıyor.
* Kendine gerçekçi olmayan standartlar ve hedefler koyma, başarısız olduğunda aldığı eleştiriye katlanamama gibi nedenler de çocuk ve gençlerin intihar girişimlerinde etken oluşturuyor.
* Göçler, ailenin parçalanması ve tek ebeveynle sosyal desteklerden yoksun kalarak yaşamak da intihar girişimleri nedenleri arasında sayılıyor.
* İşsizlik ve buna bağlı olarak yaşanan ekonomik sorunlar, ailenin ya da çocuğun bağlı olduğu yer ve kişilerden ayrılması, sosyal ilişkilerin kesintiye ve değişime uğraması da intihar girişimleri için risk sayılıyor.
* Aile içindeki geçimsizlikler, ihmal ya da istismar da çocukların intihar girişimleri için risk faktörleri arasında yer alıyor.
* Ayrıca, aile içi sorunlar, geçimsizlik, aile içi şiddet, ayrılık ve kayıp intihar riskini artıran öğeler arasında yer alıyor.

ÇOCUĞA NASIL YARDIM EDİLİR?
Pek çok çocuk için ölüm yeni bir deneyimdir ve her yeni deneyim gibi, bilinmeyen karmaşık ve tehdit edicidir. Pek çok çocuk bir aile üyesini ya da arkadaşını kaybetmenin arkasından ne geleceğini bilmez. Küçük çocuklar ölümün ne anlama geldiğini anlamaz ve diğerlerinin tepkilerinden korkarlar. Travmatik bir ölüm durumunda ise bu karmaşa ve korku daha çok yaşanır.

Sonuç olarak;
1- Yaşa uygun açıklamalar yapın.
2- Soyut açıklamalardan uzak durun.
3- Ölümü bir seyahat ya da uyku olarak açıklamayın.
4- Bilişsel beceri kazanmaları için süre tanıyın.
5- Sorulara ve konuşmaya izin verin.
6- Merakını geçiştirmeyin.
7- Vefat etmiş aile fertlerinin de bulunduğu fotoğraf albümlerine bakın.
8- Çocukların mezarlığı ziyaret etmeleri sağlayın.
9- Kendi duygularınızı saklamayın.
10- Çocuklarla ana babalarına veya kendilerine bir şey olacağına ilişkin kaygıları hakkında konuşun.
11- Çocuklarla suçluluk duyguları hakkında konuşun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.