O BİR GÖL CANAVARI

MANŞET, YAŞAM

Minnacık cüssesi ile İznikli balıkçıların ve gölde yaşayan diğer canlı türlerinin korkulu rüyası oldu.
Yok olması imkansız olarak bakılıyor. Her geçen gün biraz daha fazla ürüyor. Balıkçılar, “Bu balık, yakalamakla tükenmez” diyor.


İznik Gölünde yaşıyor. Boyu 7- ila 9 santimetre arasında değişiyor. Balıkçılar ona ‘Göl Canavarı’ diyor. Çok hızlı üreyebiliyor. Gölde yaşayan diğer canlıların ise korkulu rüyası. Plankton ve küçük balıklarla besleniyor.. Ana yurdu Akdeniz ve Karadeniz. İznik Gölüne nasıl geldi bilen yok.
Balıkçıların Gümüş Balığı olarak bildiği asıl adı Atherina olan göl canavarı, İznik gölünde ki, ekolojik yaşamı tehdit ediyor. İznik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’ne bağlı balıkçılar bu canavardan her gün 2 ila 4 ton arasında yakalamakta.
Genellikle gölün sığ kısımlarında yaşayan Gümüş balığı, diğer balık türlerinin kıyıya yakın bölgede bıraktığı yumurta ve yavruları besleniyor. Bu nedenle bugün İznik gölünde başta Sazan, Ak balık, Ördek balığı, Yayın, İstakoz, Kaya balığı gibi bir çok türün azalmasına neden oluyor.
İznik Merkez Su Ürünleri Kooperatifi ve diğer su ürünü kooperatifleri, hemen hemen her gün ağ atarak Gümüş balığı yakalamakta. Balıkçılar, İznik gölünün ekolojik dengesini böylelikle korumaya çalışmakta. Günde 2 ila 4 ton arasında akalanan ‘canavar’ Gümüş balığı, avrupaya ihrac ediliyor. Özellikle Yunanistan, Fransa ve İspanya balığı tercih eden ülkeler arasında.
Sırtı yeşilimsi sarı, yan tarafı kül rengi, böğründe boydan boya ve 1-3 pul genişliğinde, çok parlak gümüş renkli bir çizgisi bulunan Gümüş balığı yakalandıktan sonra kilosu 1 lira’dan ihrac edildiği ülkelerde cips olarak tüketiliyor.

iznikgolu2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.