YAZIK OLDU EMEĞE

GÜNDEM, MANŞET

Kendi eliyle yaptığı göz nuru el emeği İznik çinilerini isim polemiği yüzünden kırdı. İznik’te yaşanan çeşme üzerine yazılı isim polemiği hüsranla noktalandı. Osmanlı Çeşmesinin dış yüzey çinilerini yaparak sponsor olan Çandar Çini Atölyesi sahibi Tamer Çandar, “Neden Çandar, neden bir şehit isim değil” tartışması üzerine yaptığı tüm çinileri çekiçle kırdı. Çandar, kendi soy ismini taşıyan çeşme ismine yönelik eleştirileri haksız bularak böyle protesto etme kararı aldığını ifade etti.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin “Her ilçeye bir çeşme” projesi kapsamında ilki İznik’e yapılan Osmanlı Tarzı dört kurnalı çeme, İznik altyapısında çiniler ile süslendi. Çeşmenin çinilerine sponsor olan Çandar Çini Atölyesi, çeşmenin hemen altına ismi olan ‘Çandar Çeşmesi’ ismini yazdı. Ancak, sosyal medyada başlayan isim tartışması bir anda adının değiştirilmesi yönünde büyüdü.

“İSMİ DEĞİŞTİRİN”
Sosyal medyada ‘Çandar’ ismi yerine başka bir isim yazılması yönünde büyüyen polemikler üzerine harekete geçen Çandar Çini Atölyesi sahibi Tamer Çandar, bugün akşam üstü Kılıçaslan caddesi üzerinde bulunan belediye çay bahçesi önündeki çeşmeye gelerek üzerinde ki tüm çinileri kırarak söktü.

VATANDAŞ ŞAŞKINLIKLA İZLEDİ
Dört köşe plan üzerine inşa edilen ve üç yönünde Hayat Ağacı, Lale ve Lale-Karanfil, figürlerinden oluşan her biri 12 karodan oluşan İznik işi çiniler, keski aletleri ile tek tek kırılarak yerinden söküldü. Olaya şahit olan vatandaşlar ise “yazık tüm verilen emeğe, yapılan polemikler yüzünden sanatın yok olması acı verici. İsim tartışmasını gündeme getirenler şimdi kendileri sponsor olup yeniden buraya çini yaptırsın ve istedikleri ismi de yazsın” çağrısında bulundular.

“YAPILAN YORUMLAR ONUR KIRICI”
Çandar, yapilan yorumlar nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle; “Bugune kadar sessiz kaldim sadece izledim. Bir sürü yanlış ve yersiz konuşmalar yapıldı. Belediye başkanı Kadri Eryilmaz döneminde sponsor olup Çandar ismiyle çeşmeyi yaptım. Bu dönem teklif üzerine tekrar sponsor olup (yani ücretsiz) yapmayi kabul ettim. İsim yazmamda sakınca olmadığı söylendi. İş bitiminde siyasi ve farklı çevreler tarafindan yanlış yorumlar yapıldı. Ben hiç bir zaman şehitlerimizin isimlerinin verilmesine karsı çıkmam aksine arkasında dururum. Beni üzen ve yaralayan kendini bilmez insanların Çandarlı ailesi hakkında ileri geri konuşmalarıdır. Eski İznikliler bu aileyi ve yaptıklarını çok iyi bilir. Bu tepkiler sonucunda çeşmenin çinilerini kırdım. Herkese hayırlı olsun. Bundan sonra Çandarli ailesi ve şahsım adına yazılacak yazılar için avukatım tarafından yasal işlem başlatılacağını duyuruyorum” dedi.

“OSMANLI DEVLETİNE HİZMET ETTİK”
Tamer Çandar, sülalesinin yetiştirdikleri dört büyük sadrazam dan en mühimleri olan Vezir-i Azam Çandarlı Halil İbrahim Paşa ve yine Vezir-i Azam olan oğlu Çandarlı Halil Paşa’dan bahsederek, “Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Döneminde gerek askeri ve gerek idari ve siyasi alanda teşkilatlandırılmasında birinci derecede rol oynayarak büyük emekleri geçmiş, İstanbul’un fethi öncesindeki yaklaşık yüz yılın isimleriyle birlikte anılmasına yol açmış, İznik’in kuruluşunda da büyük bir rol oynayan aile adına yapılan hakaret vari sözler karşısında bu kararı aldığını” söyledi. Çandarlı ailesinin tarihten bu güne, Hespekli Sebze Hali olarak kullanılan alan başta olmak üzere İznik’in bir çok yerinde arsa bağışladığı biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.