Bu kez Balıkesir sallandı! 4.1 sarsıntı Bursa’da da hissedildi

GÜNDEM

Günlerdir konuşuluyor. Gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Jeoloji Mühendisleri Odası. Deprem büyük olacak diye. Geçtiğimiz gün Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’de  konuya müdahil olmuş Marmara da büyük bir depremin olacağını duyurmuştu. Bu gece saat 23.09’da Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Çatak Köyü merkezli 4.1 şiddetinde deprem meydana geldi. Sarsıntı Bursa’dan da hissedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, saat 23:09’da merkez üssü Balıkesir’in Gönen İlçesi’ne bağlı Çatak Mahallesi olan 4.1 şiddetinde deprem meydana geldi. Deprem yerin 7.0 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Korkutan deprem Bursa’dan da hissedilirken, can ve mal kaybının olmadığı öğrenildi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü  Prof. Dr. Haluk Özener ne demişti:

Özener, Çanakkale’de yaşana depremlerin sorulması üzerine, “Hala devam ediyor. En son kayıtlara göre yaklaşık 4 bin tane deprem olmuş durumda, biz 4 bin tane deprem kaydettik bugün itibariyle, o aktivite devam ediyor. Ama gittikçe azalıyor. Bu deprem aktivitesinin bir ay kadar devam edeceğini öngörmüştük. Çanakkale’de bizim hem kendi networkümüz var. Depremden sonra hızlı gidip daha sık bir netwörk kurduk. Orayla ilgili çalışıyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Özener, geçen hafta yaşanan Adıyaman depreminin sorulması üzerine, “O da Doğu Anadolu fayında olan bir faydan bahsediyoruz. Onun da yaklaşık 381 tane artçısı oldu, devam ediyor. Oralar için çeşitli istatistikler var. Bu büyüklükteki depremleri 8-8.5 ayda bir tane yani 5 ile 6 arasında bir deprem görme ihtimalimiz var. Bunların Türkiye’de yaşayan insanlar için sürpriz olmaması lazım. 3 ile 4 arasındaki deprem büyüklükleri günde 2 Türkiye’de. 4 ile 4.9 arasında yanılmıyorsam 26 günde bir deprem yaşıyoruz. Tarihsel kayıtlara baktığımız zaman 1900’den bugüne kadar geldiğimizde 2017’ye kadar her 3.5 yılda bir 7 ve üzerinde deprem yaşıyoruz. Bunlar istatistiki rakamlar. Bundan şunu anlamamız gerekiyor; biz her 3.5 yılda bir 7’nin üzerinde bir deprem yaşıyoruz. Bu sene olmaz seneye olur. Yani 1900’den 2017’ye gelene kadar 117 yılda, 3.5 senede bir 7’nin üzerinde bir deprem olmuş” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.