Dona karşı don kırıcı üretildi

EKONOMİ, MANŞET

Bir benzeri sadece Yeni Zellanda da bulunan donla mücadele makinesini Bursa’nın İznik ilçesinde ürettiler.
Çiftçinin korkulu rüyası, “Don kırıcı” ile sona erdi. İznik’in Karatekin köyünde yaşayan Erol Durmaz adlı çiftçi, internette Yeni Zellenda’da üretilen donla mücadele makinesini sera üreticisi Halil Çağlar ve Mustafa Çağlar adlı kardeşlere gösterdi. Çağlar kardeşler de girdikleri araştırma sonucunda “Don Kırıcı” makineyi üretti. Üretilen don kırıcı, 50 dönümlük şeftali bahçesini dondan kurtardı.

Baharın habercisi meyve bahçeleri çiçek açtı. Fakat, geceleri eksi derecelere kadar düşen hava sıcaklığı çiçek açan meyve ağaçlarına zarar veriyor. Mahsülün azalmasına neden olan don çiftçinin o yıl ki mahsülünden çalıyor. Bu duruma çare arayan Erol Durmaz, 7 metre yüksekten sıcak hava akımını emip dağıtan “Don Kırıcı” adlı makine ile rahat bir nefes aldığını söyledi.
Geçtiğimiz perşembe gecesi eksi 5’lere kadar düşen hava sıcaklığında tarlasında konuşlandırdığı donla mücadele makinesini çalıştırdığını ve ertesi gün açan çiçeklerin zarar görmediğini söyleyen Durmaz, “50 dönüm şeftali bahçemden 150 ton ürün alıyorum. Eğer dondan etkilenmiş olsaydı sadece 50-60 ton ürün alabilecektim. Makine gerçekten işe yaradı. Oysa her yıl zarar ediyorduk. Bakın bu tür mücadelelerle tarım arazilerimizi zarardan kurtarıp, çiftçiliği kazançlı hale getirip köylerden göçü de önlemiş oluruz” dedi.

DESTEK ALAMIYORUZ
Çiftçi olarak, ziraat odaları yada il tarımdan destek alamıyoruz. Don sigortası var fakat tatmin etmiyor diyen Durmaz, yatırdığımız sigorta bedelinin karşılığında aldığımız para maliyetimizi karşılamıyor” dedi.

DEVLET DESTEK VERSİN SERİ ÜRETİM YAPALIM
Don Kırıcı adlı tarım makinesinin mucidi olan Halil Çağlar, “Bu makineden yurt dışında var. Ancak, çok yüksek maliyetliler.Çiftçimizin bunu alıp kullanma şansı hiç yok. Bizde bunu burada üreterek maliyetini düşürdük. Devlet bu konuda destek ve kredi olanağı sağlarsa çiftçimiz de faydalanmış olacak. Bir çiftçi 30 bin TL’lik sigorta poliçesi için 5 bin TL yatırmak zorunda. Biz de bu makinayla zararı ortadan kaldırmayı hedefledik.”

DON KIRICI HER YERE TAŞINABİLİYOR
Don Kırıcı’nın teknik özelliklerine de deyinen Çağlar, “makinenin en büyük özelliği portif olması. Römork ve ya traktör arkasına takarak istediğiniz yere götürebilirsiniz. Yüksekliğini ayarlayabiliyorsunuz. Bu sadece meyveler de şeftali için değil, erik ve kiraz gibi yüksek meyvelerde da kullanılabiliyor. 6-7 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor. 150 metre den pervanenin ürettiği rüzgarı hissedebiliyorsunuz. Buda aşağı yukarı 40-50 dönümlük araziye etki ediyor. Kendi eksenin de 360 derece dönebiliyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.