Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

YAŞAM

Son zamanlarda Solar enerji, güneş enerjisi, solar panel, PV güneş paneli, gibi kavramlar internet sitelerinde ve sektör dergilerinde sıklıkla yer almaya başlamış durumdadır. Güneş ışığı foton adı verilen küçük enerji paketlerinden oluşur. Her bir dakikada güneşten gelen fotonlar dünyanın bir yıllık enerji tüketimine yetecek kadar enerjiyi dünyamıza ulaştırırlar. Güneşten gelen bu enerjiyi kullanarak elektrik üretme işi için güneş panelleri kullanılmaktadır.

Güneş panellerini birçok solar hücre oluşturmaktadır. Bu hücreler silikon adı verilen ve dünyamızda çokça bulunan elementlerden meydana gelmiştir. Her bir hücre, tıpkı pillerde de olduğu gibi, elektrik akımı yaratmak için bir pozitif ve bir negatif katmandan oluşur.6-30 (100Watt) panellik bir sistem, İhtiyaç duyulan her alanda, bir evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Endüstri uygulamaları veya elektrik santralleri için binlerce güneş panelinin kullanıldığı büyük sistemler kurulmaktadır. Bir güneş hücresinin performansı verimi ile ölçülür. Aldığı enerjinin yüzde kaçını kullanılabilir elektriğe dönüştürdüğü verimi belirler.

Güneş pilleri fotovoltaik etki denilen bir yöntem ile elektrik enerjisi üretirler. Güneşten gelen fotonlar güneş panelinin üzerinde bulunan bahsettiğimiz bu hücreler tarafından emildiklerinde, açığa çıkan enerji elektronların özgürce hareket etmelerine yol açar.

Nanoteknoloji ile Verimi Arttırmak İçin Şu Çalışmalar Yapılmaktadır .
Altın Kaplı Güneş Panelleri:
Şimdiye kadar bu amaçla kullanılan madde indiyum kalay oksit idi. Ancak bu madde hem zor üretiliyor hem de kısa sürelerde bozulmaktaydı. Bunun yerine ince bir metal tabaka konabileceği bilinse de pratikte böyle bir üretim başarılamamaktaydı.

Warwick üniversitesinden Dr. RossHatton ve profesör Tim Jones, cam üstüne son derece ince bir altın film kaplamayı başardılar.

Işık Emici Süper-Siyah Malzeme:
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kızılötesi, ultraviyole ve normal ışığı yüzde 99 oranında emen nanomalzeme geliştirdi. NASA’ dan yapılan açıklamada, geliştirilen malzemenin uzay teknolojisinde kullanılabileceği belirtildi.

Güneş Enerjisinden Elektrik Üreten İplik:
Ünlü bir firma polyester ipliğe nano boyutta kaplama yaparak güneş enerjisinden elektrik üreten kumaşlar için harekete geçti. Eylül ayında başlatılan projenin bir yıl sürmesi beklenirken ilk aşamada fotovoltaik malzemenin ipliğe kaplanıp kaplanmayacağı test edilecek. Fotovoltaik tekstil çalışmaları askeri alanda uygulanmaya başlandı. Elektrik kaynaklarından uzak yerlerde çalışmak, yaşamak veya spor gibi aktiviteler sırasında elektrik ihtiyacı olan insanlar yanlarındaki fotovoltaik kumaşla elektriği üretebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.