ÖLEN 49 BİN ÇİFTÇİYE TARIMSAL DESTEK

EKONOMİ
  • DEMİRÖZ: ÖLEN 49 BİN ÇİFTÇİYE TARIMSAL DESTEK VERİLDİ
  • DEMİRÖZ: SAYIŞTAY RAPORLARINA GÖRE 2013 YILINDA 49 BİN 340 ÖLEN ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLDİ. BU ÖDEMELERİN NE KADAR OLDUĞU, KİMLERE ÖDEME YAPILDIĞI, NE KADARININ TAHSİL EDİLDİĞİ VEYA EDİLECEĞİ BELLİ DEĞİL.
  • DEMİRÖZ: TÜRKİYE’DE 3 MİLYON KİŞİ TARIMDAN UZAKLAŞTI, 2 TRAKYA BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN TARIM DIŞINDA KALDI, TARIMSAL İTHALATA YILDA ORTALAMA 25 MİLYAR TL TRANSFER EDİLDİ.
  • DEMİRÖZ: BORÇ BATAĞINDAKİ ÇİFTÇİLER SESSİZCE TARLALARINI TEFECİYE, BANKALARA SATIYOR, DEVREDİYOR.
  • DEMİRÖZ: BAKANLIK’TAKİ 20 BİN 260 BOŞ KADRO BULUNUYOR. BAKANLIK 13 BİN 500 MÜHENDİS ATAMASI İÇİN VERDİĞİMİZ KANUNA DESTEK VERMELİ.

ANKARA (TBMM) CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Sayıştay raporlarına göre 2013 yılında 49 bin 340 ölen çiftçiye destek verildiğini, bu ödemelerin ne kadar olduğu, kimlere ödeme yapıldığı, ne kadarının tahsil edildiği veya edileceğinin belli olmadığını açıkladı. Demiröz, bunun tam bir skandal olduğunu, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tüm ısrarlarına karşın açıklama yapmaktan kaçındığını söyledi.

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, TBMM’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2015 yılı bütçe görüşmeleri sırasında CHP Grubu adına konuştu. 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda 17 başlıkta eksiklik tespit edildiğini, ancak bakanlığın hiç oralı olmadığını dile getiren İlhan Demiröz, “Raporda 2013 Tarımsal Destekleme ödemelerinden Ziraat Bankası tarafından 29 bin 670, Bakanlık tarafından 19 bin 670 olmak üzere, toplam 49 bin 340 ölen çiftçiye destek verildiği belirtiliyor. Bu ödemelerin ne kadar olduğu, kimlere yapıldığı, ne kadarının tahsil edildiği veya edileceğini Bakan’ın açıklamasını istiyoruz” dedi.

BOR BATAĞINDAKİ ÇİFTÇİ TARLASINI TEFECİYE SATIYOR

AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde uygulanan tarım politikalarıyla çiftçilerin üretemez hale geldiğini, başta mazot, gübre, ilaç, elektrik ve su olmak üzere girdi maliyetlerinin sürekli arttığını, buna karşın çiftçinin ürünlerinin para etmediğini kaydeden Demiröz, ülke genelinden çiftçilerden isim isim örnekler vererek üreticinin yaşadığı zor koşulları aktardı. Çiftçilerin bankalara borcu nedeniyle topraklarını sessiz sedasız sattığını ifade eden İlhan Demiröz, çiftçilerin “Bizim için borç namustur, ödeyemeyince ne yapalım, bizler hırsızlık, yolsuzluk yapamayız, ancak sessiz sedasız toprağımızı satıyoruz” dediklerini aktardı.

12 yıllık dönemin sonunda Türk tarımının üretici için “bereketsiz, doyuramayan ve barındıramayan” bir sektör haline geldiğini dile getirerek, şunları söyledi.

“3 milyon çiftçiyi tarımdan uzaklaştırıldı. İki Trakya Bölgesi büyüklüğünde alan ekim dışı kaldı. İthalata yılda ortalama 25 milyar TL para transfer edildi. Kurbanlık hayvan, karkas et ve saman bile ithal edildi. Bizim çiftçi Ahmet, Mehmet kazanacağına el alemin Hansı Jonisi kazandı. Güney Marmara bölgesinde hiç yetiştirilmeyen pamuğa, kanolaya destek verilirken; sofralık zeytine prim desteği verilmedi. Malatya kayısısı için haykırışlar dikkate alınmadı. Karadeniz’in çayı ve fındığı ile ilgilenilmedi. Narenciye dalında kaldı, hiç umursanmadı.”

 

BİNLERCE MÜHENDİS HALA ATAMA BEKLİYOR

 

Tarım sektöründe yaşanan bu sorunlara karşılık, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nda 20 bin 260 boş kadro bulunduğunu, 13 bin 500 muhendis ataması için kanun teklifi verdiklerini anımsatan İlhan Demiröz, “Bakanlığın, Ziraat, Gıda, Su Ürünleri, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri ile Veteriner Hekimler ve diğer teknik kadrolar için bu son bütçede kadro müjdesi vermesini bekliyoruz” dedi.

 

Bütçe konuşmasında AKP iktidarlarının aynı zamanda doğa ve çevreye verdiği tahribatın “saldırı” boyutuna ulaştığını da söyleyen İlhan Demiröz, “Tarım topraklarımız, ormanlarımız, meralarımız, su kaynaklarımız hoyratça yok ediliyor.  Sonra da halkımızla dalga geçercesine Bakanlık ‘Kamu Spotu’ yayınlıyor” diye konuştu.

 

Tarımdaki bu yıkıcı gidişe Cumhuriyet Halk Partisi olarak “dur” diyeceklerini ifade eden İlhan Demiröz, “Üreticimiz, tüketicimiz, doğamız sahipsiz değildir.  Çözüm Cumhuriyet Halk Partisinin üretici, tüketici ve doğa dostu tarım politikalarıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.